Begeleid werken brengt gebruikers naar de arbeidsmarkt

Els Bloemen (37), sinds 2009 op Wiric, werkt bij kinderopvang Het Hummelhof en in dagopvang in de Ambachtelijke Keuken.

Tussen het fruitpap maken, was opplooien en slabbetjes aandoen door heeft bezige bij Els nog net een gaatje voor een interview. “Ik hou van kindjes”, vertelt ze fier over haar job. Werkbegeleidster Laura is in de wolken met de hulp. 

Nog zes peren schillen en in stukken snijden en daarna voorbereidingen voor de plopmelk treffen. Els zit geen moment stil bij kinderopvang Het Hummelhof. Straks moeten er weer boterhammen gesmeerd worden. “Ik vind het heel fijn om mijn taken te doen en pap voor de kindjes te maken”, zegt ze. “Vooral die met lekker zoete appels. Hmmm!”

Laura: “We hebben veel hulp aan Els. Als ze er eens niet is, voelen we dat we extra werk hebben. Ze doet dat heel goed. We proberen het takenpakket wel altijd hetzelfde te houden, want te veel verandering of eens iets extra vindt ze moeilijk.”GEUREN EN KLEUREN

Structuur is belangrijk. Elke maandag en woensdag om 13u stipt gaat Els hier aan de slag. “Ik kijk er altijd naar uit. Behalve als Laura er niet is”, vertelt ze.
Laura: “Els is heel gehecht aan mensen. Stagiairs of kindjes die komen en gaan, of iemand die uitvalt, vindt ze moeilijk. En als ik er eens een dag niet
geweest ben, krijg ik in geuren en kleuren te horen wat er allemaal gebeurd is.”

BLOKJES EN DIERTJES

Ook tussen Els en de kindjes klikt het.

“Soms speel ik samen met de kindjes, met de blokjes of de diertjes. Maar als het tijd is, moeten ze opruimen hé!
Ik vind dat zo plezant, ik hou van kindjes. En zeker van Marcelleke, die heeft mijn hart veroverd”, giechelt Els.
Laura: “Ik kan me Het Hummelhof niet voorstellen zonder haar. Doorheen al die jaren dat ze al komt, is ze nauwelijks afwezig geweest.”Ijsjes

Het geld dat Els verdient, besteedt ze aan ijsjes op vakantie. En ze heeft nog één grote droom: “Elke week een dag extra naar hier komen. Dat zou ik heel graag willen. Nu heb ik daar nog geen tijd voor door mijn andere hobby’s: dansen, zwemmen… Maar later misschien, we zien wel.” 

Miet Vanduffel, coördinator Begeleid Werken, over Els

“Ze is veel zelfzekerder geworden”

“Els heeft hier geleerd met veranderingen om te gaan. Nieuw personeel, nieuwe stagiairs, nieuwe kindjes… Op dat vlak is ze het meest gegroeid. Ze is een stuk zelfzekerder geworden sinds ze hier werkt.”

“Els vertrouwt niet zomaar iedereen. De klik moet er zijn, maar eens die er is, gaat het heel vlug. Normaal gezien kost dat proces wel wat tijd, maar Laura vertrouwde ze heel snel. Els voelt aan of ze mensen kan vertrouwen, of ze begrip tonen, luisteren… Dat zijn belangrijke eigenschappen voor haar.”

“Ook het contact met de kindjes van ouder dan een jaar verloopt vlot. Met jongere kindjes heeft Els geen contact. Ze heeft les gekregen over hoe ze daarmee moet omgaan, want dat is niet gemakkelijk. De kindjes begrijpen de situatie ook niet altijd helemaal.”


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Studenten
  Studenten
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur