Begeleid werken brengt gebruikers naar de arbeidsmarkt: Kathleen

HUISMOEDER KATHLEEN

Kathleen Malcorps (48), sinds 2008 op Wiric, woont in ’t Gilde, werkt in Villa Rosa en in dagopvang in de Ambachtelijke Keuken.

WANNEER GEWOON WERKEN EEN DROOM IS

Elke maandag, donderdag en vrijdag tjokt Kathleen dapper met rechte rug, kin omhoog en haar rugzak strak op haar rug naar Villa Rosa. Haar werkplaats ligt op een steenworp van Wiric. Ze helpt de huismoeders van het rusthuis.

De bedeesde, maar ijverige Kathleen is helemaal opengebloeid sinds ze hier de huismoeders mag bijstaan. Trots droogt ze af, snijdt ze fruit, plooit ze doekjes en vult ze koekjes aan. “Vooral dat laatste doe ik graag, dan kan ik af en toe eentje nemen”, giechelt ze.

KLEINE DINGEN

Florine staat Kathleen regelmatig bij waar nodig. “In het begin was ze heel stil en moesten we haar altijd alles vragen, maar nu, als ze hoort dat de afwasmachine klaar is, staat ze al in de keuken klaar met de handdoek.” Kathleen: “Goed he?!”
Florine: “Ze schilt zelfs appelsienen en snijdt die in blokjes. En de laatste tijd zet ze ook de tassen soep op de juiste tafels voor de mensen. Ik schep die uit, en zij draagt rond. Ze weet: dat is voor tafel 1, dat voor tafel 2… Van die kleine dingen pikt ze meer en meer op.”
Kathleen: “De collega’s zijn heel lief, maar ze hoeven me niet te helpen, ik kan dat zelf!”

EEN DROOM

Maar wie Kathleen precies begeleidt, ligt hier niet helemaal vast.
Florine: “Maar wij staan veel samen, hé Kathleen. Die vertrouwensband is er niet alleen hier, maar ook als we elkaar tegenkomen op straat. Dan begint ze spontaan een babbel te slaan.”
Kathleen: “In het begin kwam ik één dag, maar ik voel me hier heel goed en daarom heb ik altijd meer werk gevraagd. Omdat ik het zo plezant vind. Ik ben er heel fier op, het geeft een goed gevoel.”

VLAAMSE MUZIEK

Ze komt hier inmiddels zes jaar elke week over de vloer.
Kathleen: “De centjes die ik verdien, spaar ik. Af en toe ga ik daarmee naar de winkel en dan koop ik een cd met Vlaamse muziek. Mijn favoriete zanger? Ik kan niet kiezen, Niels Destadsbader misschien!”

 


Miet Vanduffel, coördinator Begeleid Werken, over Kathleen
       

“Sinds ze hier werkt, trekt Kathleen beter haar plan”

“We proberen altijd een vaste werkbegeleider toe te wijzen, maar dat is bij Villa Rosa moeilijker. Hier gebeuren regelmatig wissels in shiften, en dat is wel jammer, want Kathleen heeft het altijd even moeilijk om te wennen aan nieuwe gezichten.”

“Ze trekt wel veel beter haar plan sinds ze hier werkt. In het begin plooide ze enkel doekjes, maar we hadden snel door dat ze meer in haar mars had. Ze sprak ook helemaal niet en nu durft ze zelfs een journalist te woord te staan!”   

 


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Studenten
  Studenten
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur