Duik in de kleurrijke wereld van Arti-sjok!

Waar sommigen hun ei kwijtraken op de groendienst of in het zwembad, doen de creatieve duizendpoten van Wiric dat bij Arti-sjok. Onder de vleugels van Det en de andere begeleiders kunnen Peter en zijn kompanen zich helemaal uitleven. 

Een kikker

Schilderen, tekenen, beeldhouwen, klei kneden, juwelen maken, papier-machéren, wenskaarten ontwerpen… Noem een creatieve bezigheid en bij Arti-sjok hebben ze het zowel in de vingers als onder de knie. Peter is één van de oudgedienden: “Ik heb er 7 jaar tekenschool opzitten: schilderen, tekenen, boetseren, ontwerpen… Tekenen doe ik het liefste en ik leer hier nog altijd bij. Det heeft mij bijvoorbeeld geleerd om details in een gezicht te leggen en een kikker te maken.”
Det, dat is een van de drijvende krachten achter Arti-sjok. “We kijken naar wat onze gebruikers kunnen en vertrekken van daaruit om aan de slag te gaan of hen nieuwe technieken aan te leren. Dat proberen we dan te onderhouden, want rust roest. Het is de bedoeling om hen uit te dagen.”

/

Een verhaal

“We proberen echt mooie dingen te maken en producten van een zeker niveau af te leveren. We richten ons vooral op abstracte kunst omdat dat veel mogelijkheden biedt om emoties uit te drukken. Wie een kunstwerk van Wiric koopt, koopt een verhaal”, legt Det uit. Peter vertelt over zijn inspiratie: “Ik teken waar ik goesting in heb. Soms gaat dat heel vlot, soms niet. Ik pieker nogal veel de laatste tijd, daar baseer ik mij op. Meestal improviseer ik. Het kan zijn dat ik ’s nachts ineens inspiratie krijg en opsta om te tekenen. In mijn werken komt de natuur veel terug, dat spreekt mij heel fel aan, en de kleuren van de regenboog.”

Een perspectief

Kunstenaars hebben grillen, dat ondervindt Det ook bij Arti-sjok: “Niet iedereen is elke dag even enthousiast en blij, dat valt soms af te lezen in de werken. Op die manier is wat we hier doen onrechtstreeks misschien wel therapeutisch. Het is en blijft een uitdaging, maar uiteindelijk zijn we samen fier op wat we bereiken. De mannen verrassen mij nog elke dag. Ze bieden een ander perspectief op de dingen.”

Peter denkt er het zijne van: “Een schilderij of een tekening is nooit af. Soms vind ik het schoon, maar ik blijf altijd denken dat het nog beter kan. Ik kan daar helemaal in opgaan en bezig blijven.”

/

 

 


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Studenten
  Studenten
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur