Sterren op de dansvloer

Tutu’s aan, haren strak, spieren los en... Muziek! Donderdag is dansdag op Wiric. “Dansen is mijn leven”, zegt Inez. Opvoedster Ine voert de dans-, theater- en musicalgroep Twist aan.

Heupen en andere ledematen swingen erop los in Wiric. Het ene met al meer zwier dan het andere. “We hebben verschillende groepen. Sommige doen ‘echte’ dansjes zoals de Macarena, de Zaïre... En andere volgen dansexpressie. Dat gaat meer om belevingsplezier met verhaaltjes, spulletjes...”, legt Ine uit.

DE GROTE STER

Om de zoveel jaar bundelt Twist al die krachten in een grote voorstelling. De laatste was in 2020, vlak voor de lockdown, ter ere van 40 jaar Wiric. Ine: “Het was heel fijn dat die laatste voorstelling toch nog kon plaatsvinden. Daar ben ik dankbaar voor, want we hadden er drie jaar voor geoefend. Dat was een mooi iets om naar terug te blikken tijdens die moeilijke coronaperiode.”

Eén van de grote sterren van de show toen was Inez:

“Nee, ik heb geen stress, ik voel mij goed op het podium. We leren veel en ik vind het plezant om aan de mensen te tonen wat we geleerd hebben. Als het publiek rechtstaat en applaus geeft, betekent dat dat ze het heel mooi en boeiend vinden, dan hebben wij goed gedanst. Voor publiek dansen, geeft iets extra. Dan lukt het altijd nog beter dan tijdens de repetitie.”FANTASIE

De voorstellingen zijn een groei- en groepsproces. “Iedereen werkt mee en mag zijn zegje doen over wat het thema voor hem of haar betekent”, vertelt Ine. “We starten van ieders capaciteiten en gaan daarmee aan de slag. We reiken dingen aan, zetten muziek op en gebruiken onze fantasie om te improviseren. Toffe zaken nemen we mee, wat niet werkt, laten we liggen.

Zo bouwen we ons verhaal op. Op die manier leert iedereen samenwerken en elkaar appreciëren.”

En zo heeft elke danser z’n specialiteiten, ook Inez. “Ik hou van rustige muziek en soepele dans. Omdat ik heel goed kan onthouden, ben ik degene die tijdens voorstellingen de leiding moet nemen en het tempo aangeven.”

/Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Studenten
  Studenten
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur