#Vrijwilligersindekijker

Vrijwilligers in de kijker: Marc Segers en Lieve Van Den Berk

In de zomer van 2017 hebben Marc en Lieve  elkaar tijdens de jaarlijkse uitstap van de Present regiogroep Sint-Truiden beter leren kennen.  Die dag ging een groep van 50 vrijwilligers uit de regio met de autocar naar Leuven.

Marc vrijwilligt bij Wiric in de Groendienst.  Hij startte in 2012 als vrijwilliger. Lieve is sinds een jaar buddyvrijwilligster in ’t Gilde.  Op woensdagnamiddag van 16u30-18u doet zij samen met een bewoonster leuke activiteiten, zoals naar de kermis gaan , samen een pannenkoek gaan eten, cakejes bakken, een leuke video kijken of naar de bibliotheek gaan. Sinds een halfjaar wandelt Lieve op vrijdag op het Speelhof met de bewoners van Wonewei  : een aantal vrijwilligers duwt  de rolwagens en een vrijwilliger wandelt hand in hand of gearmd met een mobielere bewoner.

Ze hopen nog lang te mogen vrijwilligen in Wiric. Naast de vrijwilligerstaak in Wiric, vinden ze de vormingen en ontmoetingen voor vrijwilligers leuk én belangrijk.

Hoe ben je bij Wiric terecht gekomen?

Marc: Mijn broer kon terecht bij Wiric en een begeleidster van de Groendienst  vroeg toen of ik zin had om hen te helpen in de moestuin. Dat is intussen al 6 jaar geleden. Ik vind de groep en het vrijwilligerswerk wat ik nu doe plezant.

Lieve: Ik werkte als vrijwilliger in de keuken in een woonzorgcentrum, maar was op zoek naar meer contact met de bewoner. Het gaf geen voldoening om enkel logistiek werk te doen. Na een kijkje op de website van Wiric, heb ik in het voorjaar van 2017 contact opgenomen met de contactpersoon van de vrijwilligerswerking. Ik meldde dat ik als vrijwilligster graag een koffietje wou gaan drinken of een babbeltje doen met een bewoner. Mijn partner gaf me een duwtje in de rug om naar Wiric te gaan. Ik heb een gehandicapte broer en ben dus van kleins af gewoon zorg te dragen voor mijn familie. Vrijwilligerswerk in een dagcentrum of woonvorm had ik nog nooit gedaan.

Wat heb je geleerd uit de basisvorming voor vrijwilligers van Present vzw?

Marc: Iets ondernemen als je met iets zit. De vertrouwenspersoon aanspreken als dat nodig is. De vorming is interactief, je leert altijd iets bij van de ervaringen van anderen die vrijwilligerswerk doen.

Lieve: Het goed luisteren. Mensen niet direct beschuldigen, maar een luisterhouding aannemen. Ik ga de basisvorming opnieuw volgen. Blijven opfrissen is goed.

Hoe werd je onthaald in Wiric?

Marc: Ik werd goed begeleid, werd in de groep van de Groendienst meteen goed opgevangen.

Lieve: Ik ben goed onthaald en mocht vertellen wat ik graag doe. Er was nood aan een  buddy vrijwilliger en zo ben ik in ’t Gilde begonnen, op proef. Dat ging goed.  Ik wou nog meer doen en wandel nu sinds het najaar 2017 op de vrijdagen mee met de groep vrijwilligers voor  Wonewei . Bij slecht weer hebben we beautyfarm. We verwennen de bewoners met handverzorging en drinken gezellig een tas koffie.

Wat is de reden dat je vrijwilliger bent in Wiric?

Lieve: vrijwilligerswerk is plezant en het sociale contact is heel fijn. Ik leer zoveel bij, en ik word blij en goedgezind als ik zie hoe in Wiric wordt geleefd. Ik relativeer thuis de onbenulligheden en geniet meer van het leven. Op Wiric zijn de bewoners vaak gelukkiger dan in de omgeving en buurt waar ik woon. Ik kan mezelf zijn als ik vrijwillig en  ben “een zotte trees” af en toe. We lachen samen veel, maar ik leer ook grenzen te stellen als het moet bij het begeleiden van de bewoners. Bij evenementen helpen en afwassen of met de uitstappen meedoen is plezant. Ik werk graag mee als ze hulp zoeken. Als ik iets kan doen, werk en help ik liefst mee tot op het einde.

Marc: Mijn broer gebruikt gebaren om te praten. Ik ben zo met hem opgegroeid en daardoor versta ik de gasten makkelijker. In de moestuin werken, een leuk CD’ tje opzetten en een fijne werfsfeer hebben op  ‘t Speelhof vind ik tof.  Ik heb jaren lang mijn mama verzorgd. Nu doe ik iets leuks terwijl ik vrijwillig voor Wiric én ik ben in de natuur. Op evenementen kom ik ook graag mijn handen uit de mouwen steken. Vuil opruimen of zaken in orde brengen tot het gedaan is, vind ik normaal. Tijd doorbrengen met mijn broer is dan meegenomen.

Ontmoeting met andere vrijwilligers is belangrijk en leuk. Welke plezante of fijne herinnering heb je aan de uitstappen?

Marc: Brussel op 3 oktober. De dag voor mijn operatie heb ik nog lekker en veel gegeten. Dat was gezellig met de vrijwilligersploeg.

Lieve: De autocaruitstap met de Present regiogroep van Sint-Truiden naar Leuven in de zomer was fijn. Met Marc heb ik toen een leuk bezoekje op een plek in Leuven gedaan tijdens de vrije tijd. Ik leer door de ontmoetingen meer vrijwilligers kennen en we delen met andere vrijwilligers het toffe wat we doen.

Welke droom heb je als vrijwilliger?

Marc: Zolang mogelijk doen wat ik doe. Als ik op pensioen ben, wil ik meer naar Wiric komen. Ik droom om eens te mogen zingen in Wiric vzw.

Lieve: Dat wat ik nu kan en doe zonder pijn, dat dat blijft. Mijn ziekte liet dat vroeger niet toe. Ik kan voor mijn gezin, mijn man, kleinkind en het vrijwilligerswerk zoveel doen en betekenen. Ik wil met hen allemaal tijd doorbrengen en gelukkig zijn, en wat komt ook zien als positief.


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Studenten
  Studenten
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur