Als Wiric slaapt...

Bij Wiric ben je nooit alleen, zelfs niet in het holst van de nacht. Daar zorgt het team ‘wakende nacht’ voor. Als de zon zakt en de maan naar de hemel klimt, beginnen zij aan hun shift. “We zien de zon soms hele dagen niet, maar voor de bewoners hebben we dat over”, zeggen Margot Bollen (35) en Monique Lenaers (60).

Met vier zijn ze, het team van de wakende nacht. Ze lossen elkaar om de drie à vier nachten af. Telkens op hun eentje bezorgen ze de ongeveer 20 bewoners van Wonewei en De Wilg zoete dromen. “Het zijn goede slapers hier bij Wiric”, vertellen Margot en Monique.

VAN 21U45 TOT 7U45

Een nachtshift duurt van 21u45 tot 7u45. “Voor we beginnen, briefen de collega’s van de dag ons over de stand van zaken. Soms was onze laatste shift twee weken geleden, en op die tijd kan er veel veranderen”, legt Monique uit. Margot vult aan: “Ieder volgt zijn eigen routine. We hebben veel huishoudelijke taken zoals de woonruimtes poetsen en de was doen. Soms moeten we nog een paar bewoners instoppen. Elke nacht verversen we natte bedden, sommige op vaste uren. We kennen van iedereen het slaappatroon, ook als dat niet bestaat.”

ELK UUR CHECKEN

De wakende nacht moet de hele nacht alert zijn, vertellen ze. “Bepaalde bewoners houden we in de gaten via een camera. Degene die extra zorg vragen, checken we sowieso elk uur. En de meer mobiele mensen komen ons zoeken als er iets is.”HONDENTRIMMEN

Margot waakt intussen drie jaar over onze slapende bewoners, Monique elf jaar. “Het heeft twee kanten”, zegt Monique. “Soms is het eenzaam, maar je hebt wel heel veel vrijheid.” Margot vindt in de nacht de ideale combinatie met het gezinsleven: “Ik zet de kinderen af en haal ze op van school. En ook belangrijk: ik kan mijn passie voor hondentrimmen in bijberoep uitoefenen.” Voor het interview kwamen de dames uitzonderlijk rond de middag naar Wiric. “En nu gaan we weer wat slaap inhalen”, lachen ze.

Slaapwel!


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur
 • Studenten
  Studenten