Wiric werkt samen met scholen

Sinds begin 2023 slaat Wiric de handen in elkaar met Haspo-Zuid en Zonnegroen, twee BUSO-scholen uit de buurt. Meer samenwerkingen zijn op til. Het doel? Samen zorgen dat afstuderende leerlingen hun dagen zinvol besteden. 

Wat ga ik later doen? Hoe kan ik centjes verdienen? Vragen waar BUSO-leerlingen vaak moeilijk een antwoord op vinden. Voor sommigen is betaalde tewerkstelling te hoog gegrepen, dan komen opvangcentra als Wiric aan bod.

Kennismaken met Wiric

“We werken altijd al samen met scholen, maar nu willen we dat intenser doen”, legt Sara uit. “Daarom organiseren we sinds kort een kennismakingstraject waarbij leerlingen gespreid over vier momenten een aantal dagen komen meedraaien bij Wiric. Het is aanvullend op onze kennismakingsweken, die voor iedereen openstaan.”

Martine: “Op school stomen we leerlingen klaar voor de arbeidsmarkt, maar van sommige merken we dat ze die lat misschien niet halen. Hen laten we kennismaken met Wiric.”Als ouders merken dat hun kind gelukkig is

Het doel? “Ervoor zorgen dat afstuderende leerlingen een zinvolle dagbesteding vinden en niet thuis blijven zitten”, zegt Martine. “En de drempel verlagen om de stap naar Wiric te zetten. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je niet ‘gewoon’ kan gaan werken. Voor zowel ouders als leerlingen. We willen dat proces bevorderen door te tonen dat bij Wiric iedereen z’n plek heeft, dat ze zich hier zeer nuttig maken en verder kunnen groeien, op hun tempo. Als ouders merken dat hun kind gelukkig is, draaien ze wel bij, maar dat kan lang duren.”

Sara: “We werken met trajecten op maat. Er zijn veel formules mogelijk. Leerlingen kunnen zelfs tijdens hun schooltijd al deeltijds in het dagcentrum instappen.”

Martine: “Het is een succes. De eerste drie leerlingen zijn hier in die paar dagen echt gegroeid. De begeleiding heeft hun vertrouwen heel snel gewonnen, niet makkelijk. Ze kijken ernaar uit om terug te komen. We hopen van harte dat deze eerste samenwerking tot meer leidt.”

Maxim volgde het ‘modelinstroomtraject’

“Hier is iedereen mijn vriend”

Maxim maakte voor het eerst kennis met Wiric via de vakantieopvang die Wiric aanbiedt. Hij volgde een zomerkamp bij Wiric en kwam daarna via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp al tijdens zijn schooltijd enkele dagen naar het dagcentrum. “Onkruid uittrekken bij de Groendienst, bakken bij de Ambachtelijke Bakkerij en mee gaan zwemmen, heel fijn!”, zegt hij fier.


Mama meer op haar gemak

Op den duur werd die dagopvang voltijds en sinds januari 2023 woont Maxim in ’t Gilde. “Ik vind Wiric leuk. Hier is iedereen mijn vriend. We kunnen ruziemaken, maar dat is anders dan schoolvrienden. Je zegt ‘sorry’ en terug door en terug vrienden.” “Als mama op de kermis stond, wandelde ik daar vaak rond tot ‘s avonds laat. Dan was ze ongerust. Nu ik in ‘t Gilde woon, is ze meer op haar gemak.”

De begeleiders begrijpen me veel beter

School was moeilijk voor Maxim. “Ik kon niet lezen en leerkrachten konden niet altijd op maat werken. Mama heeft het mij geleerd.” Ook op internaat vond Maxim z’n draai niet. “Daar moesten we snel opstaan en douchen… ’s Avonds mochten we enkel opblijven om Familie te kijken, niet tof. Hier kan ik meer m’n ding doen, voel ik me beter.
De begeleiders begrijpen me. Ik zie andere mensen, blije gezichten. Op internaat was dat niet.”

HEB JE INTERESSE OM DEEL TE NEMEN AAN ÉÉN VAN ONZE KENNISMAKINGSWEKEN?

MAIL OF BEL NAAR JOLIEN OF GWEN VAN ONZE SOCIALE DIENST.

Tel: 011/70.27.85    jolien.coenen@wiric.be      gwen.sevenants@wiric.be

 
Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur
 • Studenten
  Studenten