Welness op z'n Wirics

Een baken van rust in een chaotische wereld: snel overprikkelde gebruikers komen in de snoezelruimte van De Wisse helemaal tot rust.

Een donkere, stille kamer ingericht met massagestoelen, een grote tv waarop vissen rond een koraalrif zwemmen, een hemel-waterbed met gordijnen, paarsgroenblauw neonlicht van friemels op de grond. Op de achtergrond klinkt rustige pianomuziek. De snoezelruimte van De Wisse is een betoverende plek. “Alles draait om het geven of wegnemen van prikkels”, fluistert begeleidster en snoezelexperte Eve.

Huid op huid

De activiteiten tijdens een snoezelsessie zijn heel uiteenlopend. Gebruikers krijgen massages, kijken televisie,stappen over een blotevoetenpad of knuffelen met begeleiders. “De fysieke honger is heel erg aanwezig bij deze doelgroep”, legt Eve uit. “In de snoezelruimte proberen we daar een antwoord op te bieden. Massages kunnen huid op huid gegeven worden, maar ook met hulpmaterialen zoals sponzen of dagdagelijks tactiel materiaal zoals een verfrol, een penseel, een houten lepel… We letten erop dat we de grenzen van zowel de gebruiker als de begeleider veiligstellen.”

Boodschappen doen

In snoezelen komen snuffelen en doezelen samen. Snuffelen verwijst naar het onderzoekende, tactiele aspect, zoals massages en voelzakjes. Doezelen verwijst naar het passieve, de zoektocht naar rust. “Het doel van snoezelen is volledig ontspannen en connectie maken met de gebruiker. Je mag niet bezig zijn met ‘ah ja, straks moet ik nog boodschappen gaan doen’, je moet je volle aandacht op de gebruiker richten. Ze voelen dat. Dat maakt het verschil tussen een goede en een slechte snoezelsessie.”

Pappenheimers

Iedere gebruiker heeft een specifieke voorkeur voor bepaalde snoezelactiviteiten. Eve en haar collega’s kennen hun pappenheimers. “Evi, bijvoorbeeld, is iemand die heel veel prikkels opneemt. Ze pikt in op elke verbale boodschap in haar wijde omgeving. Daardoor heeft ze ook heel veel nood aan rust. Haar favoriete activiteit is een hoofdmassage met een penseel. ’s Ochtends na de busrit zit ze ook altijd even alleen in de snoezelruimte. Dat moet dan geen volledige wellness zijn, maar dan zetten we Christoff op, haar favoriete zanger, en komt ze tot rust. We merken dat een snoezelsessie een van de weinige momenten is waarop Evi volledig ontspant.”

Professioneel

De Wisse snoezelt vier dagen per week, sommige gebruikers vaker dan anderen. De begeleiders zijn speciaal opgeleid om professionele snoezelsessies aan te bieden. “We dagen onszelf uit om regelmatig nieuwe snoezelactiviteiten aan te bieden. Onlangs volgden we een opleiding om met blacklights aan de slag te gaan, en binnenkort wil ik heel graag over klankschalen leren. Maar vaak zit het ook in kleine dingen. We houden in het dagelijkse leven onze ogen open voor bijzondere texturen, geuren, klanken… Zo maken we het aanbod voor de gebruikers nog straffer.”

 

 


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur
 • Studenten
  Studenten