Wiric en vbs De Wijzer smeden sterke banden!

Samenwerken met lokale partners: Wiric houdt ervan. Eén van die partners is Vrije Basisschool De Wijzer uit Wijer (Nieuwerkerken). Onze ateliers heten de leerlingen regelmatig een week welkom, omgekeerd gaan onze gebruikers op bezoek in de klas. “De kinderen en de gebruikers komen ongelooflijk goed overeen.”

Appeltjes uit de boom schudden om appelsap van te maken bij de Groendienst, varken Balou en de andere dieren knuffelen in het Dierenpaleis, bokkenpootjes afwerken in de Ambachtelijke Bakkerij, kunstwerkjes knutselen bij Arti-Sjok en zelfs mee snoezelen met De Wisse. Afgelopen herfst volgden de kinderen van Vrije Basisschool De Wijzer een snelcursus Wiric onder leiding van onze gebruikers. Het klikte bijzonder goed.

Lief voor elkaar

 “De kinderen en de gebruikers komen ongelooflijk goed overeen en zijn heel lief voor elkaar”, vertelt begeleidster Jade. “Het is een waardevolle oefening voor onze gebruikers. Ze tonen de kinderen wat ze elke dag doen en leren op die manier ‘verantwoordelijk zijn’ en omgaan met de kinderen. Voor een keer nemen de gebruikers het voortouw, in plaats van dat ze begeleid worden – zoals meestal. Dat ze aan een geïnteresseerd publiek kunnen tonen wat zij elke dag met veel trots doen, draagt sterk bij aan hun eigenwaarde.”

'Les volgen'

De week nadien gingen onze gebruikers op bezoek in De Wijzer om mee ‘les’ te volgen. “En vooral veel samen te spelen”, zegt Sonja, directrice van De Wijzer. “Het contact tussen de gebruikers en de kinderen verloopt ongelooflijk goed, soms sluiten ze zelfs echt vriendschappen. We hebben de speeltijd moeten uitbreiden omdat we voelden: ze zijn nog lang niet klaar om de les te hervatten.”

Niet meer opkijken

Wiric en De Wijzer werken al jaren samen. Op onze opendeurdag, bijvoorbeeld, organiseert de school een speeldorp voor de kinderen. “Kinderen spenderen 9 jaar in het lager onderwijs. We vinden het belangrijk dat ze op die tijd minstens een keer bij Wiric zijn geweest”, vervolgt Sonja. “Het sluit aan bij de leerplandoelen en bij de school die we willen zijn. We zetten heel erg in op persoonsgebonden waarden en normen. Het grote doel van deze samenwerking is dat kinderen niet meer raar opkijken van mensen met een beperking.”

Elk z'n beperking

Het is mooi om vast te stellen dat de aanpak van de school werkt. “De kinderen beschouwen mensen met een beperking niet als ‘anders’. Als ze beseffen dat iedereen z’n beperking heeft, dan weet je dat inclusie slaagt. De kinderen vertellen maanden later nog over die dagen en hoe ze onder de indruk waren van wat die mensen allemaal konden. Echt, het is heel waardevol”, Sonja steekt haar trots over de samenwerking niet onder stoelen of banken, en Wiric ook niet.


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur
 • Studenten
  Studenten