Wiric pikt haar gebruikers elke dag op in en rond Sint-Truiden

"We laten onze dochter met een gerust hart vertrekken"

Je ziet ze ongetwijfeld af en toe passeren: de Wiric-busjes. ‘s Ochtends en ‘s avonds zwerven ze uit rond Sint-Truiden en omstreken om gebruikers van thuis naar het dagcentrum en terug te brengen.

Elke ochtend zit Annelies klaar in de zetel. Als Ierse setter Fien en Engelse cocker Filou tussen 7u45 en 8u15 blaffen, is het zo ver: het busje. “Dan voel ik me goed, het maakt me altijd blij”, zegt Annelies.

“Ik ga graag naar Wiric. De mensen zijn fijn en de begeleiders tof, maar soms een beetje gek.”

Vaste plaats

Annelies heeft haar vaste plaats naast Philip. “Ik zit graag naast hem, we babbelen over van alles: de weg, de auto’s... Hij is een beetje verliefd op mij, maar ik hou afstand want ik ben al met Bram.”

In goede handen

Mama Conny laat haar dochter telkens met een gerust hart vertrekken: “In het begin is haar loslaten vreemd, maar intussen weten we dat ze in goede handen is.”

/

Een rechtstreeks contactpunt


Begeleidster Evelien is vandaag chauffeur van dienst. De chauffeurs wisselen af met een beurtrol, ieder heeft z’n vaste momenten en routes. “We rijden van huis tot huis, laden de mannen in en babbelen kort met de ouders. Dat vind ik altijd fijn. Op die manier ben je een rechtstreeks contactpunt.”

Ochtendhumeur

Het favoriete busje van Evelien heeft een ‘tillift’ voor rolstoelgebruikers. Een speciaal kliksysteem zet hen stevig vast. In totaal mogen er in elk busje maximaal acht mensen mee. “Sommige vinden het moeilijk om thuis te vertrekken. We proberen dat om te buigen met een lach en hen af te leiden met de leuke dingen die de dag brengt. Meestal waait een ochtendhumeur dan snel over.”

"/


“Ondernemen is meer dan centen verdienen”


Marc Morren van Garage Morren, ambassadeur van Wiric sinds de jaren ’90, levert de busjes aan democratische prijzen. “En we helpen als Wiric eens een extra busje of een vervangbusje nodig heeft. Waarom? We willen mensen sensibiliseren over wat Wiric is en waar het voor staat. We vinden dat belangrijk, inclusie. Mensen met een beperking moeten goeie opvang hebben en kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Die waarden hebben we thuis met de paplepel meegekregen. Ondernemen is meer dan centen verdienen.”

 
/


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur
 • Studenten
  Studenten