Dromen als basis voor elk zorgplan

Gebruikers zijn niet anders dan jij en ik: we hebben allemaal onze dromen. En die vormen bij Wiric de basis van de begeleiding. “We focussen op ieders talenten, en niet op de gebreken. Want wat je aandacht geeft, groeit”, pedagoog Tine Pelegrin (links op de foto) legt de principes van het Wiric-zorgplan uit.

‘De droom van de gebruiker: …’, zo klinkt de eerste zin van elk individueel Wiric-zorgplan. Geen toeval, ieders droom komt letterlijk op de eerste plaats in de begeleiding. “We gaan altijd positief te werk”, zegt Tine. 

Instappen bij Wiric

Wie nieuw aankomt bij Wiric, wordt met open armen ontvangen tijdens het eerste intakegesprek. “Samen met de familie en de persoonlijke begeleider verzamelen we info en stellen we een profiel op van de gebruiker verdeeld over twaalf domeinen, van voorgeschiedenis tot emotionele vaardigheden. Bij elk onderdeel maken we ruimte voor vragen of wensen van de gebruiker zelf.” Het zorgplan vloeit daaruit voort. “Wie is deze persoon en wat heeft hij of zij allemaal nodig? Om de twee jaar, of sneller indien nodig, evalueren we dat plan en bespreken we het met de gebruiker en het netwerk.”

Iedereen gelukkig maken

Veel gebruikers kunnen hun diepste verlangens maar in beperkte mate uitdrukken. “Onze begeleiders zijn elke dag intensief met de gebruikers bezig. Ze leren gebruikers goed kennen en komen snel te weten wat de droom van een gebruiker écht is. Soms contrasteert dat met wat de familie belangrijk vindt. Dan proberen we als organisatie te bemiddelen. Een evenwicht vinden kan lang duren, maar we willen iedereen gelukkig maken.”

Zwemmen met dolfijnen

Wiric legt de dromen van haar gebruikers geen beperkingen op. “Maar je beseft ook dat bijvoorbeeld zwemmen met dolfijnen moeilijker waar te maken is dan een bezoekje aan een subtropisch zwembad. Veel gebruikers dromen ervan om alleen te wonen of een lief te vinden. Zo’n zaken hangen van veel factoren af, maar we doen ons best om elke droom te vervullen.”

“Nadat Tieneke opschaalde van twee naar vijf dagen bij Wiric, merkte ik dat ze thuis stress had”, vertelt Marleen, oma en mantelzorger van Tieneke. “Ze wil altijd iedereen helpen, en neemt nogal snel dingen persoonlijk. Vijf opeenvolgende dagen naar Wiric komen, overprikkelde haar. Dus heb ik dat gemeld aan de begeleiding, en ik voelde me meteen gehoord.”

Vrolijke dame

In samenspraak met pedagoog Tine knipten ze de week van Tieneke in twee. Op woensdag blijft Tieneke voortaan thuis. “Samen gaan we nu bekijken of dat helpt”, vertelt Tine. “Wij hadden in eerste instantie niks door. Tieneke is een vrolijke dame die het heel goed doet. Maar we proberen sterk in contact te staan met de omgeving van iedere gebruiker. Uit iemand bezorgdheden, dan luisteren we daar natuurlijk naar.”

Droom

Zoals elk zorgplan begint ook dat van Tieneke met haar droom: een lief vinden. “En die droom is intussen in vervulling gegaan, dankzij Wiric”, vertelt oma Marleen. “Tieneke heeft hier op de playbackshow Daan leren kennen, het klikt heel goed tussen die twee.”

Cupido

Onze cupido had snel een match tussen Tieneke en Daan in de mot en richtte zijn pijlen zorgvuldig. “Wiric heeft die twee samengebracht. Om het ‘officieel’ te maken, zijn we met de individuele begeleiders, een pedagoog, mezelf en de mama van Daan samengekomen. Daar hebben we besproken wat kan en niet kan, het blijven tenslotte jonge mensen met gevoelens”, zegt Marleen.

Gelukkig

Een van de afspraken: om het weekend verblijven Tieneke en Daan afwisselend bij elkaars thuis. Marleen: “Een nieuwe droom? Op dit moment is ze gelukkig met Daan, denk ik. Ik ben onder de indruk van de aanpak van Wiric, chapeau voor hoe ze het opvolgen.”

Blije dieren

Tieneke zelf heeft wel een duidelijke visie op wat haar nieuwe droom mag zijn. “Nog meer met dieren werken”, weet ze zeker. “Van dieren word ik altijd blij, zelfs als ik een mindere dag heb. Het Dierenpaleis is mijn favoriete atelier.”

1

 

Weer een droom vervuld, en wat een mooie! Wiric staat altijd klaar voor alle volwassenen met een mentale beperking.
Ken jij iemand die ondersteuning zoekt?
Laat gerust iets weten aan Gwen via gwen.sevenants@wiric.be en we bekijken samen wat we kunnen doen.


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur
 • Studenten
  Studenten