Semi in de spotlights

Waar zijn die handjes?! Als ze niet in de lucht steken voor de DJ-set van Daan, zijn ze speldendoosjes aan het assembleren, stickers aan het plakken, kranten aan het bezorgen, afval aan het ruimen… De dames en heren van Semi zijn van alle markten thuis. Dit keer in de mix: DJ Daan featuring begeleidster Ria van het zangkoor.

In het Semi-atelier verrichten gebruikers allerlei arbeids- en productgerichte activiteiten. Ze werken, met andere woorden. Begeleidster Ria ziet al 20 jaar opdrachten komen en gaan.

“Een van de werkgevers waar we fier op zijn, is elektrogroothandel Alelek uit Alken. Zij kozen voor Wiric om zorgvuldig lampjes in te pakken. Alelek verdeelt de lampjes over heel België in hun verkooppunten, dus dat is wel chique hé. Mensen denken dat dat in de fabriek gebeurt, maar dat zijn zo veel kleine handelingen om tot één product te komen, dat is allemaal handwerk.”

“Daarnaast hebben we sinds aantal jaar plogging ontdekt. Samen met Mooimakers gaan we elke week buiten wandelen en afval opruimen. Die combinatie van buiten zijn en goed werk doen, spreekt veel gebruikers heel erg aan.”

Daan: “Ik heb geen voorkeur, ik vind al het werk tof. Als ik maar bezig kan zijn.”

OP RUST

Dit jaar waait er een nieuwe wind door Semi. Een groot deel van de oude garde heeft afgezwaaid en zit ‘op rust’ in Falmio, zegt Ria: “We hebben veel nieuw, jong volk, dat is altijd even wennen. Als je lang met mensen werkt, ontwikkel je een bepaalde manier van omgang en begeleiding, bij deze groep zal dat weer anders zijn. Daan is een van de nieuwe uitdagingen. We moeten van nul een band opbouwen, maar dankzij de jaren ervaring lukt dat goed.”

KLEINE KINDJES

Daan woont en werkt pas sinds augustus in Wiric, maar is al uitstekend geïntegreerd. “De begeleiders vallen goed mee en ik heb al veel vrienden gemaakt en zelfs een lief gevonden. Ik voel me helemaal thuis. Het is hier veel fijner dan op school. Ik zat daar op internaat, er waren veel kleine kinderen en ik had veel stress. Hier gelukkig niet. Ik was het echt beu.”

Ria: “Jongeren die van de schoolbanken komen en hier aan de slag gaan, voelen zich verbonden met ‘het echte leven’. Ze kunnen vertellen dat ze ook werken, en dat ze op een evenwaardige manier als jij en ik beloond worden voor hun prestaties. Op die manier is Semi een grote meerwaarde voor hun ontwikkeling en maatschappelijke integratie. Het geld dat Semi verdient, komt gans Wiric ten goede.”

TIKTOK

Daan droomt groot. In afwachting van zijn doorbraak als DJ werkt hij voorlopig nog bij de Groendienst, het Dierenpaleis en Semi. “Mensen blij maken is mijn job”, vertelt Daan. “Mijn DJ-leraar heeft mij geleerd hoe ik zelf liedjes kan produceren en sindsdien ga ik door het leven als DJ. Ik maak Tomorrowland-muziek. Het is mijn droom om eens een set voor publiek te draaien. Wie weet zal dat er ooit nog van komen.”

Aan de marketing zal het niet liggen. Daan pronkt fier met z’n eigen logo en heeft al meer dan 120 volgers op Tiktok. “Ik oefen elk weekend op mijn kamer, het hele weekend. Ik draai altijd The Hum van Dimitri Vegas & Like Mike, dan is het feest! En voor de rest muziek die mensen fijn vinden.”

Ria: “Ook Golden Earring, toevallig? Ik ben helemaal niet mee met dat Tomorrowland-gedoe, dat is niet aan mij besteed, denk ik, misschien ben ik daarvoor te oud, Daan?”

Daan: “Dat heb ik niet gezegd, hé!” 


Een antwoord op uw vraag

Ontdek hier welke dromen wij samen met u zullen waar maken.

Een uitgebreid netwerk van functies binnenin Wiric

 • Personeel
  Personeel
 • Vrijwilliger
  Vrijwilliger
 • Ambassadeur
  Ambassadeur
 • Studenten
  Studenten